Zpět na seznam článků

Prostřední Bečva za rok ušetřila 334 000 Kč na odpadech

Příklady z praxe | 13.02.2018

Uplynul rok od zavedení ECONITu v obci Prostřední Bečva a výsledky jsou naprosto úžasné. Úspory, které vznikly díky tomuto systému zaplatí veškeré náklady na systém a obec i nadále šetří.

Uplynul rok od zavedení ECONITu v obci Prostřední Bečva a výsledky jsou naprosto úžasné. Úspory, které vznikly díky tomuto systému zaplatí veškeré náklady na systém a obec i nadále šetří. Tyto úspory pan starosta Ing. Radím Gálik přeměnil na bonusy pro občany. Snížil jim poplatky za komunální odpad za to, že se tak skvěle zapojili a zodpovědně třídí. Díky zavedení systému tak nejen šetří peníze, ale mají nad svými odpady výborný přehled.

Obec Prostřední Bečva díky chytrému systému evidence odpadů ECONIT šetří nejen peníze, ale má i výborný přehled nad svými odpady.

 

Při srovnání předešlého a minulého roku pan starosta zjistil, že došlo k nárůstu množství tříděného odpadu u všech komodit. Množství vytříděného plastu vzrostlo o 12 %, skla o 73 %, papíru o 90 % a u nápojových kartonů o neuvěřitelných 1860 % (z 0,1 tun nárůst na 1,96 tun).

Kompletní data najdete ZDE.
Díky zavedení systému ECONIT obec ušetřila v roce 2017 celkem 334 000 Kč.

Po zvažování několika variant pan starosta nakonec přistoupil k nastavení slevového (motivačního) systému s tím nejjednodušším nastavením, kdy 1 pytel tříděného odpadu= sleva 10 Kč na poplatku za odpad.

Starosta obce Prostřední Bečva Ing. Radim Gálik má radost z výborných výsledků.

 

„Přiznám se, že byť je zde stále prostor pro zlepšení, tak takto pozitivní výsledky jsem po prvním roce neočekával. Za tohle Vám patří mé upřímné poděkování“ pronesl ke svým občanům starosta obce Prostřední Bečva Ing. Radim Gálík.

Více informací o situaci v Prostřední Bečvě si můžete přečíst ZDE.

Pan starosta se však rozhodně nechystá usnout na vavřínech a hned na jaře plánuje provést další analýzu odpadů alespoň z 10 náhodně vybraných popelnic, aby co nejpřesněji ověřil složení odpadů, které v nich končí.

Podívejte se na video, jak vypadá taková analýza odpadu ZDE.
O tom, jak jsme zaváděli systém ECONIT v obci Prostřední Bečva se dozvíte ZDE.
Video z prostřední Bečvy najdete ZDE.

 

 

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství