Zpět na seznam článků

Finsko – inovativní technologie v odpadovém hospodářství a přechod na cirkulární ekonomiku do roku 2025

Ze života JRK | 22.02.2018

Severské země jsou obecně lídry v řešeních pro moderní odpadové hospodářství, využívají pokrokové technologie a strategie k efektivnímu zpracování a využívání odpadů. 

Severské země jsou obecně lídry v řešeních pro moderní odpadové hospodářství, využívají pokrokové technologie a strategie k efektivnímu zpracování a využívání odpadů. Nedávno se naši jednatelé Nina Oravcová a Marián Kobolka byli inspirovat v norském Oslu. Tentokrát se jednatel Mojmír Jiříkovský, obchodní ředitel Robin Dufek a provozní ředitel Pavel Sládeček vydali do finského Turku.

Více o pracovní cestě do Norska najdete ZDE

 

Navštívili zde například ústředí jedné společnosti, která se dlouhé roky zabývá kompostováním odpadů. Vzájemně si vyměnili zkušenosti, porovnali technologie a produkty, které se využívají při daném procesu a následně byli provedeni výrobou firmy.

 

Zleva: obchodní ředitel Robin Dufek, jednatel Mojmír Jiříkovský a provozní ředitel Pavel Sládeček.

 

Celá výroba byla rozdělena na dvě části. V první části se vyrábí produkty na podporu kompostování a druhá část výroby se zabývá přímo výrobou kvalitního organického kompostu, který si vyrábí sami svým kompostováním trusu od kuřat, které odebírají přímo od chovatelů. Tato hnojiva si testují sami, aby měli přehled, jak příznivé účinky mají v praxi.

Ekologické ústředí společnosti.

 

Finsko si vytvořilo strategický plán transformace na cirkulární ekonomiku. Cílem je provést systémovou změnu a stát se tak vedoucí zemí v oběhovém hospodářství do roku 2025.

Strategický plán Finska najdete ZDE

 

Celá návštěva byla pro naše zástupce velice inspirující a přivedla je k myšlenkám na další inovativní kroky ve zdokonalování našeho know-how, díky kterému se snažíme pozvednout české odpadové hospodářství na vyšší úroveň.

 

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství